Jak je možné vlhkosti v domě či bytě předejít?
Aby se v prostoru neusazovala vlhkost, je třeba především větrat a pokud možno často a pravidelně.

Jak toho máme docílit, když jsme většinu času mimo domov a navíc část roku trávíme na chalupě?
V takovém případě Vám doporučíme teplovzdušný panel, který se o dostatečné větrání postará.

Co si pod názvem teplovzdušný panel máme představit?
Jedná se o zařízení, které nasává čerstvý vzduch zvenku, uvnitř panelu ho ohřeje a následně vžene dovnitř do interiéru. Zajišťuje tedy přetlakové větrání. Tím, že je vzduch ohřátý má lepší schopnost na sebe navázat vnitřní vlhkost, kterou potom netěsnostmi či větracími otvory vytlačuje ven, docílíte efektivní cirkulace vzduchu, tedy větrání.

panely SolarVenti

Kam se panely umisťují?
Nejdůležitější je, umístit panel co nejvíce na jižní stranu a je v zásadě jedno zda na zeď či na střechu.

Jak velký je průduch v interiéru – nekazí jej?
Vzduchovod, který spojuje panel s interiérem má průměr 125mm a je zakončen vzhledným bílým talířovým ventilem. Domnívám se že, si ho většina lidí ani nevšimne.

Jak zvolit vhodnou velikost panelu?
U panelů SolarVenti je velikostí několik a je vhodné si nechat odborně poradit, anebo se alespoň orientovat dle technických tabulek. Pokud má zákazník zájem, rádi ho navštívíme, pobavíme se o potřebách, prohlédneme objekt a navrhneme optimální řešení, tzn. velikost panelu a jeho umístění. Konzultace provádíme zcela bezplatně.

teplovzdusny panel na stene

Jste jediným dodavatelem teplovzdušných solárních panelů na českém trhu?
Nejsme, ale dodáváme kvalitní patentované dánské výrobky, které za sebou mají dlouholetou tradici a řadu špičkových odborníků ve vývoji i výrobě. Dle několika výsledků z testů nezávislých institutů, jsou panely SolarVenti nejefektivnější a nejlepší teplovzdušné panely, které na trhu jsou. Rád bych upozornil na mylné informace, že nejdůležitějším parametrem u těchto panelů je teplota vháněného vzduchu. Nejzásadnější hodnotou pro efektivní odvlhčování a větrání je samozřejmě množství vháněného vzduchu a ne teplotní nárůst vháněného vzduchu. Doporučil bych všem, kteří o koupi panelu uvažují, aby si prověřili, odkud panel pochází (na trhu jsou i čínské produkty a kopie) a zda má certifikované udávané parametry, zejména objemový průtok vzduchu.

Je umístění panelu stavebně náročné? Jak dlouho kompletní instalace trvá?
Montáž náročná není, šikovnější kutilové ji zvládnou sami. Pokud však chcete panel umístit na střechu či na širokou nebo kammenou zeď, doporučuji svěřit montáž odborníkům, kteří jsou vybaveni správným nářadím a mají za sebou bohaté zkušenosti. Montáž na zeď trvá v průměru 3 hodiny, na střechu zhruba 5-6 hodin. Záleží samozřejmě na mnoha okolnostech – šířka zdi a materiál, výška umístění atd.

Které roční období je pro instalaci nejvhodnější?
Řekl bych, že na období nezáleží. Pokud je sucho a teplota nad 5°C, může se montovat celoročně. Loňská zima je toho důkazem.

teplovzdusny panel na strese

A jak je to s energetickou náročností? Potřebuje být panel napájen z elektrické sítě a musíme mít v blízkosti elektrickou zásuvku?
Uvnitř panelu je solární článek, který pohání ventilátor, to znamená, že panel je nezávislý na elektřině. Jsou však případy, kdy je vlhkost v objektu opravdu vysoká a pak je třeba větrat pravidelně a často, nezávisle na slunečním svitu. Pak je vhodné doplnit panel o napájecí adapter (trafo)a časový spínač, které Vám umožní si nastavit větrání čerstvým vzduchem např. 8xdenně na 15 mn.

Dokáže jeden panel odvětrávat více místností domu najednou?
Ano, pokud prostor není extrémně členitý a lze ho nechat „otevřený“, pomocí dveří či větracích průduchů, pak je možné zvolit 1 větší panel na více místností.

Kolik stojí pořízení takového „solárního panelu“?
U SolarVenti se cena pohybuje zhruba od 10.000 do cca.50.000Kč za panel. Záleží opět na velikosti.

Pane Bräunere, velmi Vám děkujeme za cenný rozhovor a přejeme Vám mnoho spokojených zákazníků.
logo SolarVenti