I Firmy dnes běžně nabízejí svým zaměstnancům práci z domova. Avšak narozdíl od kanceláře, naše mnohdy provizorní domácí pracoviště nabízí příliš mnoho pohodlných zákoutí a lenošivých míst na úkor ergonomie a zdravého sezení. Práce na dálku si proto žádá to správné ergonomické vybavení.

Pohodlná a ergonomická práce z domova

Na první pohled velmi pohodlné, ale pro celodenní sedavou práci nepříliš vhodné. Řeč je o našich oblíbených ušácích, křeslech, pohovkách a domácích židlích. Komfort je jistě důležitou součástí práce, necháte-li se ale v obývacím pokoji pohltit měkkou sedací soupravou a budete mezi polštáři s počítačem na klíně pracovat celý den, vaše záda vám za to nepoděkují.

Vyhnout se rehabilitacím

Dlouhodobé nesprávné sezení u počítače řadě lidí způsobuje menší, ale později i závažnější zdravotní problémy. Patří k nim nepříjemné bolesti zad a za krkem, bolest rukou, syndrom karpálního tunelu a tenisového lokte, záněty šlach a svalů a další. Následným rehabilitacím se můžeme vyhnout tím, že začneme dodržovat zásady ergonomie sezení. Základním vybavením pro zdravou práci u počítače, ať už doma nebo v kanceláři, je ergonomická kancelářská židle a výškově nastavitelná pracovní plocha.

Ergonomické židle pro pohodlné a zdravé sezení

Ke správnému sezení u počítače musíte mít židli, která vám dopřeje jak pohodlí, tak i zdraví. Kvalitní ergonomická židle je pro práci vsedě důležitá zejména díky následujícím vlastnostem:

●    možnost výškového nastavení
●    umožňuje vzpřímené držení zad
●    je vybavena bederní opěrkou
●    zvládá synchronní naklápění
●    poskytuje tvarovatelný sedák

Při výběru je důležité dbát na vaši výšku a váhu. Opěradlo by mělo kopírovat celou délku páteře a čím těžší jste, tím pevnější by mělo být čalounění. V nabídce jsou dnes židle v prodyšném textilním nebo kvalitním koženém provedení či s odlehčeným síťováním. Vaše nohy na podlaze by přitom měly být v úhlu 90 stupňů. Profesionální kancelářské židle disponují i nastavitelnými područkami a mají zajistitelný kloub pro opření se nebo zhoupnutí dozadu. S kvalitní židlí jde ruku v ruce i správné sezení. Nezapomínejte na pravidelné přestávky a protažení, změny poloh či správnou vzdálenost očí od monitoru (45-70 cm).

Výškově nastavitelné psací stoly

Ergonomickou židlí to nekončí. Nedílnou součástí správného sezení je i výškově nastavitelný pracovní stůl. Nejdůležitější je mít správně vysoko pracovní plochu. Když se posadíte, měla by být pracovní deska stejně vysoko jako vaše lokty, které svírají úhel 90 stupňů. Záleží na individuálních proporcích, avšak obecně je deska asi 72 cm nad podlahou.

Z oboru pracovního lékařství přicházejí doporučení, že během dlouhého pracovního dne stráveného u stolu bychom měli častěji měnit polohu vsedě a vestoje. Přesně to vám umožní výškově nastavitelné psací stoly. Můžete je individuálně nastavit podle potřeby a tím se přizpůsobí každému. Díky nastavování stisknutím tlačítka trvá úprava jen několik vteřin a nestojí žádné síly. Jednoduchá změna polohy podporuje prokrvení, posiluje krevní oběh a umožňuje větší soustředění. Váš jídelní stůl tak s touto konkurencí nemůže při práci obstát.

Jako u každého výběru profesionálního a zdravotního vybavení je i u ergonomické židle či pracovního stolu dobré poradit se s odborníky, kteří vám ochotně a správně poradí. Společně pak můžete zvolit individuální výbavu, díky které se budete moci pohodlně a bezpečně věnovat své práci, ať už u vás doma nebo v kanceláři. Díky zdravým zádům pak můžete vyměnit povinnou rehabilitaci za příjemnější trávení vašeho volného času.